Opera Mobile vs. Pocket Internet Explorer at bielik.org | Radoslav Bielik

Nedea, janur 22nd, 2006

Opera Mobile vs. Pocket Internet Explorer

Už veľmi dlho som sa chystal vyskúšať mobilnú verziu Opery pre Smartphone, no nevedel som si na ňu nájsť čas keďže telefón používam na surfovanie po webe len v núdzi (príležitostné hľadanie dopravného spojenia v teréne, a pod.) Jedna z vecí ktoré ma odrádzali bola aj jej cena vo výške 29 USD (približne 1000 Sk).

Napriek tomu, že na desktope preferujem Firefox (a IE) pred Operou, od jej mobilnej verzie som si veľa sľuboval, takže som sa nakoniec jedného dňa rozhodol siahnuť po trial verzii 8.0 a spraviť krátke testovanie a jej porovnanie so vstavaným Pocket IE. Hneď na úvod spomeniem, že z používania mobilnej Opery som bol trochu sklamaný, ale to mohlo byť spôsobené aj mojimi nadmernými očakávaniami.

Medzi kľúčové vlastnosti mobilnej Opery patrí technológia Small-Screen Rendering™, možnosť rýchleho zapnutia/vypnutia zobrazovania obrázkov v menu, a predovšetkým možnosť mať otvorených viac okien naraz, ktorá v Pocket IE pre Smartphone chýba.

Small-Screen Rendering má umožniť efektívne a prehľadné zobrazovanie stránok navrhnutých pre zobrazenie na veľkom monitore (veľká a často fixná šírka) na malom displeji mobilných zariadení. V praxi je veľmi podobná zobrazovaniu ktoré používa Pocket IE. Ten umožňuje prepnúť 3 druhy zobrazení stránky: Desktop zobrazí stránku tak, ako by sa zobrazila na klasickom desktopovom browseri, teda v plnej šírke bez úprav, Default sa stránku snaží preformátovať tak, aby sa na úzky displej vošla, ale zároveň zachovať pôvodné formátovanie, takže občas je zobrazenie širšie ako displej, a nakoniec One Column stránku za každú cenu stlačí tak aby na šírku displeja vošla.

Podobne je to aj u Opery, kde v menu je možnosť zapnúť Fit to screen. V prípade zapnutia stránku upravuje tak, aby na displej vošla, Opera zachádza pri transformácii formátovania ďalej ako IE – často vynechá niektoré obrázky (aj keď sú obrázky zapnuté), alebo zmenší písmo. Ak je táto možnosť vypnutá, stránka sa zobrazí v plnej šírke. Ako bonus v Opere nájdeme možnosť Full Screen zobrazenia, v ktorom sa na celú plochu displeja zobrazí stránka. Plusom je tiež možnosť prepínať väčšinu nastavení klávesovými skratkami.

Teraz to najpodstatnejšie: Porovnať zobrazovanie v Pocket IE a Opere je ťažké, a nedá sa povedať že by jeden z prehliadačov bol lepší alebo že by Small-Screen Rendering bol dôvodom na prechod ku Opere. Niektoré stránky zobrazí v režime default resp. fit to screen lepšie IE, niektoré Opera. Pre porovnanie poslúžia zmenšené screenshoty nižšie. Navyše v prípade Opery je problém s “desktop” zobrazením (bez transformácie), pri skrolovaní sa snaží vždy skákať na linky, takže čítať text na ľavej časti stránky a skrolovať je nemožné ak sú vpravo linky – zakaždým sa je treba vracať doľava. Pri zobrazení stránky v Opere som navyše ani raz nevidel scrollbary, takže ťažko zistíte ako ďaleko sa v stránke nachádzate. Každopádne Full Screen režim je jednoznačné plus pre Operu.

Možnosť otvorenia viac okien naraz je asi najvýraznejším zlepšením voči Pocket IE. Funguje bez problémov, dokonca pre každé okno je možné nastaviť individuálne spôsob zobrazenia (fit to screen, full screen). Čo však veľmi chýba (aspoň ja som túto možnosť nikde nenašiel) je ekvivalent otvorenia odkazu v novom okne. Jediná možnosť je otvoriť nové okno a manuálne zadať adresu (resp. vybrať ju z histórie alebo obľúbených položiek).

Výkon a prenesené dáta: Moje merania a porovnania boli len hrubé a rýchle, takže výsledky nie sú absolútne presné, ale pokúsil som sa obom browserom zabezpečiť rovnaké podmienky a pred každým testom som telefón reštartoval.

Najväčší rozdiel je v čase ktorý spustenie browsera trvá, a v tomto prípade Opera bohužiaľ prehrala obrovským rozdielom. Kým prvé aj opakované spustenie IE trvá 1-2 sekundy, spustenie Opery trvalo 20 sekúnd, druhé spustenie o sekundu kratšie. Prvých 17 sekúnd som čakal na zobrazenie počtu zostávajúcich trial dní, po potvrdení ďalšie 3 sekundy na zobrazenie úvodnej stránky. Pocket IE namiesto toho zobrazí po spustení obľúbené položky, pri Opere vás zobrazenie obľúbených liniek bude stáť ďalšie dve kliknutia.

Spotreba pamäte je v prípade Pocket IE aj Opery podobná – rozdiely sú malé v prospech Pocket IE. Opera prakticky vždy obsadila o 10-20% viac (1,5 – 2,4 MB, vždy som porovnával len pri jednom otvorenom okne).

Netrúfam si presne zhodnotiť objem prenesených dát. Pri jednorázovom prvom načítaní stránky mi väčšinou vyšiel nepatrne menší objem v prospech Opery, no v jednom prípade, kde som prešiel 3 stránky za sebou, bol prenesený objem v prípade Opery 2x väčší ako v prípade IE, a to napriek tomu že Opera ani nezobrazila všetky obrázky. No opakované zobrazenia vždy vyhrala Opera. Ukladá do cache celé stránky, takže prechádzanie v histórii zobrazených stránok je veľmi rýchle, narozdiel od Pocket IE. Aj po opätovnom spustení pri zobrazení už navštívenej stránky často zobrazí verziu z cache (nulový prenos dát) čo však môže byť nevýhoda ak si to človek neuvedomí a zabudne manuálne zvoliť Reload pre opätovné načítanie stránky. Každopádne však prepracovanejší mechanizmus cachovania oproti Pocket IE je výhodou Opery, keďže pri dátových prenosoch cez GPRS/EDGE je každý ušetrený kB dobrý.

Bugy sa v prípade Opery občas vyskytli, aj keď našťastie nie príliš často. Najčastejšie išlo o chyby zobrazenia pri rýchlom skrolovaní. Ukladanie stránok do histórie pravdepodobne ukladá stránku až pri návšteve ďalšej stránky, čo je tiež možné pokladať za drobný bug. Tzn. pri návšteve troch stránok po opätovnom spustení Opery nájdete v histórii len prvé dve. Tiež chýba automatické dopĺňanie adries z histórie pri priamom zadávaní adresy, ktoré Pocket IE má.

Záver

Ako som spomínal na začiatku, očakával som možno trošku viac, vzhľadom na relatívne vysokú cenu Opery (v porovnaní s bežnými cenami softwaru pre Smartphone). Pre ľudí ktorí využívajú svoj smartphone na surfovanie veľmi často bude určite prínosom, hlavne vzhľadom na možnosť otvorenia viac okien naraz, a na prepracované cachovanie stránok. Kritérium kvality zobrazovania je subjektívne, mne osobne sa viac páči Default režim v Pocket IE. Mňa momentálne od kúpy odradili okrem ceny aj dlhý čas štartu, takže zrejme zaujmem vyčkávaciu taktiku, a počkám si na novšiu verziu.

Klady:

  • možnosť otvorenia viac okien naraz
  • full screen režim
  • prepracované cachovanie stránok
  • rýchle prepínanie nastavení – klávesové skratky

Zápory:

  • cena
  • veľmi dlhý čas do spustenia aplikácie
Poznámka na záver: Vzhľadom na to, že toto je moja prvá minirecenzia/porovnanie, chcem uviesť jeden dôležitý fakt. Pri testoch ktoré na tomto webe možno v budúcnosti nájdete sa nebudem veľmi snažiť o úplnú objektivitu, ani o hĺbkové a dôkladné testovanie. Rovnako tu nenájdete ani všetky fakty a špecifikácie. Ide skôr o snahu podeliť sa so svetom o moje skúsenosti a prvé subjektívne dojmy z používania testovanej veci. To je to čo v oficiálnych recenziách väčšinou nebýva. Tento článok nie je výnimkou. :-)

Akékoľvek názory a komentáre samozrejme uvítam. Rovnako, ak hľadáte ďalšie informácie o testovanej veci, kľudne sa pýtajte v diskusii pod článkom, rád zodpoviem všetky otázky pokiaľ to bude v mojich silách.

Zanechať komentár » 3,993 views » Kategória Recenzie , Rado o 17:41.

na vrch stránky


Zanechať komentár







Credits and stuff

Copyright © bielik.org | Radoslav Bielik | Powered by WP 4.0.38. | Based on Tree by Headsetoptions and MandarinMusing a minimal theme based on HyperBallad
Back to Content