Logitech Cordless Desktop Wave at bielik.org | Radoslav Bielik

Utorok, august 11th, 2009

Logitech Cordless Desktop Wave

Po dlhej dobe som sa odhodlal zaobstarať si ku notebooku externú klávesnicu s myšou – jednu už mám – pracujem na nej v kancelárii. Doma som vždy pracoval len priamo na notebooku, a v poslednej dobe začalo mojim očiam robiť problém pozeranie na malý notebookový displej. Dlhodobo som pracoval s klávesnicami a myšami Microsoft, ale teraz mi do oka padli klávesnice Logitech – zapáčil sa mi ich “mäkký” chod kláves aj dizajn.

Logitech Cordless Desktop Wave

Upozornenie na úvod: tento článok nie je recenziou v pravom slova zmysle. Ide skôr o súhrn mojich subjektívnych dojmov, ktoré píšem ešte kým sú úplne čerstvé (nový set Logitech som rozbalil asi pred hodinou). Keďže každému vyhovuje niečo iné, môže sa stať, že veci na ktoré sa sťažujem, by niekto iný mohol pokladať za plus. Takže záver z tejto “recenzie” si musí každý urobiť sám.

Pred kúpou som zvažoval aj iné alternatívy. Jednou z nich bol set Logitech S520 (obsahuje kompaktnejšiu klávesnicu s tradičným rozložením kláves – nie sú prehnuté do oblúka, ani ergonomicky tvarované do vlniek) a tiež Microsoft Wireless Desktop 6000 v2, ktorý používa kolega v práci. Od klávesnice Microsoft ma odradili hlavne 2 fakty: rozloženie kláves Home/End/Delete – starší set od Microsoftu, ktorý používam v kancelárii, má rozloženie bez klávesy Insert s veľkým Delete, no pri Wireless Desktop 6000 sa MS vrátil ku tradičnej šestici. Čo je lepšie, musí posúdiť každý sám – väčšina ľudí veľký Delete nemôže vystáť, a mne tiež kedysi robil problémy. Ale zvyk je zvyk, a keďže klávesnicu s veľkým Delete používam už nejakých 4-5 rokov, radšej zostanem pri tomto rozložení – Logitech mu ostáva verný (viď. obrázok). Druhý dôvod v neprospech klávesnice MS bol opäť subjektívny – zdá sa mi že Logitech má hladší a mäkší chod kláves.

Tak a teraz späť ku dojmom po rozbalení: klávesnica si ma zatiaľ získala. Po prvotnom nezvyku na zvlnené klávesy som si na ňu pomerne rýchlo zvykol, a momentálne sa mi píše výborne. Ako pozitívum v porovnaní s klávesnicami MS hodnotím hlavne fakt, že funkčné klávesy (Fxx) napriek tomu, že majú podobne ako u MS priradené aj doplnkové funkcie, nefungujú cez F-lock. Pri klávesnici Logitech fungujú tieto klávesy skrátka štandardným spôsobom, a pokiaľ chce človek využiť doplnkovú funkcie, treba ich stlačiť v kombinácii s klávesou Fn (podobne ako u notebookových klávesníc). Toto ma u MS klávesnice vždy vytáčalo – po každom štarte PC resp. pripojení klávesnice bolo treba najskôr stlačiť F-lock, ináč tieto klávesy fungovali v alternatívnom režime. Potešilo ma tiež, že slovenská verzia klávesnice má veľký Enter.

Rozloženie kláves okolo Delete

Pozitívny dojem z klávesnice kazí štvorica kurzorových kláves – konkrétne šípka vľavo má nepríjemný vŕzgavý zvuk. Neviem či ide o kusovú chybu, ale jej zvuk je dosť rušivý, a prejaví sa pri každom stlačení ktoré nie je presne kolmé. Škoda. Reklamovať ju nemienim, pretože pri mojich skúsenostiach s reklamáciami by som bol mesiac-dva bez klávesnice, a potom by som dostal novú, na ktorej by vŕzgala šípka nahor. Nie – už nie som taký skeptik ako kedysi. :)

Tiež ma trochu mrzí absencia klávesy pre kontextové menu, ktorá sa normálne nachádza medzi pravým Ctrl a Alt. Tu je nahradená práve spomínanou Fn klávesou, a pre funkciu kontextového menu je treba stlačiť kombináciu Fn + Print Screen. Osobne som si na túto klávesu zvykol, a ušetrí mi to čas keď nemusím na zobrazenie kontextového menu siahať na myš. Nuž čo… možno si zvyknem.

Logitech LX8 a Microsoft Wireless Mouse 2.0A

Pri myši sú moje dojmy skôr zmiešané. Logitech ku tomuto setu balí bezdrôtovú laserovú myš LX8. Rozmermi je menšia ako MS Wireless Mouse 2.0 (ktorá je navonok rovnaká ako laserová myš, ktorú MS balí ku Wireless Desktop 6000 v2) , ktorých mi prešlo cez ruky niekoľko – rozdiel je nepatrný, ale v ruke ho je cítiť. Samotná ergonómia by bola dobrá – myš má lepšie tvarovanie než tá od MS, škoda len tej veľkosti. Trošku mi tiež vadí ostré ukončenie tlačítok – lepšie sa mi stláčajú tlačítka, ktoré na myši MS pokračujú až po okraj (viď. foto) to bude ale asi hlavne vec zvyku.

Koliesko ide hladko s citeľnými zaskočeniami – pri myšiach MS som narazil na veľké kusové rozdiely v chode kolieska. Na jednej myši ide veľmi ťažko, na druhej úplne ľahko bez zaskočení, na ďalšej ľahko so zaskočeniami, takže ťažko hodnotiť. U myši od Logitechu hodnotím jednoznačne lepšie bočné vyklápanie kolieska – to bolo u myší MS tak nemotorné, že som ho ani nepoužíval. Myš Logitech má tiež na boku dodatočné tlačítka pre posun späť a vpred, a tieto fungujú rovnako vo Windows Exploreri ako aj vo Firefoxe 3.5 aj bez inštalácie ovládačov – jednoznačné plus. Jedinou vadou na kráse je to, že zatiaľ čo ľavé tlačítko (“back”) palcom stlačím vždy bez zaváhania, pravé (“forward”) neviem nikdy trafiť, zato ho často stlačím nechtiac. Zrejme ide ale opäť o vec zvyku. Taktiež trochu zvláštny pocit mám z toho, že aj keď sa myš snažím po podložke viesť presne vodorovne, kurzor na monitore klesá v smere doprava nadol pod asi 5 stupňovým uhlom – pri myši MS s tým nemám problém. Predpokladám, že je to spôsobené práve odlišným tvarom a menšou veľkosťou myši – vďaka čomu ju “krivo” držím v ruke.

myš LX8 - detail

Posledné dve negatívne drobnosti, týkajúce sa myšky: 1) v porovnaní s myšou MS idú tlačítka tuhšie, a sú hlučnejšie; 2) táto myš nedokáže fungovať na jednu baterku. Myši MS, napriek tomu, že sú všetky navrhnuté na použitie s dvomi AA článkami (tužkové baterky), dokážu bez problémov fungovať aj s jedným. Môže to vypadať ako detail, ale keďže používam akumulátory, a zariadení ktoré ich potrebujú je veľa, každá úspora poteší – pri myši MS to riešim tak, že jeden pár akumulátorov využívam práve pre myš – jeden kus je v myši, a druhý čaká nabitý. Nemusím mať po ruke náhradný pár bateriek pre prípad vybitia. Keby fungoval dobre indikátor nabitia, bolo by to iné – no tu MS trochu zlyhal – pri použití NiMH akumulátorov mi prvé varovanie o takmer vybitých baterkách hlási zvyčajne 5 minút predtým, ako prestane fungovať úplne – prípadne mi ho nehlási vôbec a myš bez varovania “zakape”. Na to ako má varovanie pred vybitím vyriešené Logitech si budem musieť ešte počkať.

Info o sete Cordless Desktop Wave na stránke logitech.com

Recenzia setu Cordless Desktop Wave na zive.sk

To je pre túto chvíľu všetko. Ak máte niekto otázky ohľadne tohoto setu, alebo hocičoho iného v recenzii, rád ich skúsim zodpovedať – stačí zaslať komentár. Ilustračné fotky pre túto recenziu som nafotil veľmi na rýchlo, tak sa ospravedlňujem za kvalitu. ;)

2 komentáre(ov) » 15,742 views » Kategória Recenzie , Rado o 20:08.

na vrch stránky


2 komentáre(ov)
to Logitech Cordless Desktop Wave

  1. on Piatok, mj 7th, 2010 o 17:58:

    Aktualizácia s odstupom času:

    1) tento týždeň som prvýkrát dobíjal baterky v klávesnici, t.j. 2500mAh akumulátory vydržali približne 9 mesiacov, čo je výsledok s ktorým som celkom spokojný.

    2) myška začala v týchto dňoch pri používaní praskať/vŕzgať, čo pri tejto cenovej kategórii po tak krátkom čase trochu zamrzí…

  2. on Streda, mj 13th, 2020 o 15:27:

    Minule som sa snažil nájsť doklad o kúpe ku tejto klávesnici / setu, a nevedel som sa nijako dopátrať, kedy som ju vlastne kúpil. Je celkom vtipné, že som dodatočne a čisto náhodou našiel tento vlastný blog :-)

    Klávesnicu som nahradil mechanickou 3/2018 – po veľmi dlhom váhaní – obetoval som ergonómiu lepším klávesám. Veľmi mi vyhovoval tvar, opierka a celková ergonómia klávenice Wave, ale samotné klávesy začali zadrhávať pomerne skoro a ku koncu mi už poriadne liezli na nervy, príjemnejšie fungovala aj ešte staršia bezdrátová membránová klávesnica Microsoft. Ale bolo mi za ňou smutno, mimo nepríjemného chodu kláves fungovala absolútne spoľahlivo až do konca.

    Myš som používal do 10/2019 ale s tou to bolo horšie. Najskôr blblo koliesko ale to sa ešte dalo prečistiť. Potom začali odchádzať mikrospínače. To sa prejavovalo vynechanými alebo zdvojenými klikmi a bola to naozaj otrava.

Subscribe to comments or TrackBack to Logitech Cordless Desktop Wave

Zanechať komentár







Credits and stuff

Copyright © bielik.org | Radoslav Bielik | Powered by WP 4.0.38. | Based on Tree by Headsetoptions and MandarinMusing a minimal theme based on HyperBallad
Back to Content