Kobo Glo vs. Sony PRS-T1 at bielik.org | Radoslav Bielik

Pondelok, februr 4th, 2013

Kobo Glo vs. Sony PRS-T1

Mal som možnosť porovnať našu ročnú Sony PRS-T1 s novučičkou Kobo Glo. Technológia podsvieteného (alebo skôr predsvieteného?) e-papiera ma upútala hneď ako sa objavila, a kolega, ktorý ju videl o dva týždne skôr, ňou bol unesený. Pri kúpe čítačky som doplnkovú lampičku (vtedy to bola jediná možnosť, spolu s integrovaným osvetlením v obale) považoval takmer za zbytočnosť – však papierové knihy svetlo tiež nemajú. Ale ono sa to občas celkom hodí. Predsa len, kontrast e-papiera je nižší než klasickej knihy.

V piatok večer sme teda položili obidve čítačky vedľa seba, a pustili sa do porovnávania. Máme bielu T1 (s toľko kritizovaným lesklým okrajom) a spomínaná Kobo Glo bola tiež v bielom prevedení (s matným okrajom). Sústredím sa v prvom rade na porovnanie “displeja”, keďže to bolo to, čo ma zaujímalo najviac. Obidve čítačky sú vybavené 6″ eInk Pearl so 16-timi úrovňami šedej, ale kým pri T1 je rozlíšenie 800×600, u Kobo Glo je to 1024×768, čo sa prejaví na lepšom vykresľovaní znakov. A samozrejme je tu predsvietenie ktoré Kobo nazýva ComfortLight. Po zapnutí mi pripomenulo prvé notebooky s pasívnymi čiernobielymi displejmi… nostalgia. Farba svetla je chladná, a pôsobí trochu zvláštne, ale umožňuje čítať aj tam, kde to doteraz nebolo možné (v závislosti od stavu zraku) – napr. vo vlaku, zle osvetlenej čakárni, možností využitia je veľa. Získalo si ma okamžite.

Treba pripomenúť, ako osvetlenie e-papiera funguje, keďže narozdiel od klasických podsvietených displejov (LCD) nie je zdroj svetla za “displejom”. Nad e-papierom sa nachádza tenká vrstva, ktorá zabezpečuje rovnomernú distribúciu svetla zo zdroja umiestneného na hrane. V prípade Kobo Glo sa to darí dobre a osvetlenie je rovnomerné. Kontrast s vypnutým podsvietením je približne rovnaký ako u T1, možno nepatrne horší (to povedal Ivo – majiteľ Kobo Glo) ale naozaj len ťažko badať rozdiel.

Ak by som mal porovnať čítačky samotné, tak to už bude o niečo ťažšie. Obidve sú vybavené dotykovým ovládaním, a pri testovaní som mal pocit, že Kobo Glo reaguje mierne horšie – niekedy bolo treba dotyk opakovať. Nebolo to nič tragické, ale rozdiel bol badateľný. Napriek tomu, že Glo je vybavené rýchlejším procesorom (PRS-T1: 800Mhz, Glo: 1GHz) reakcie rozhrania boli chvíľami pomalšie. Pri čítačke kníh to však nie je dôležité. Naopak, vykresľovanie znakov bolo u Glo jednoznačne lepšie a ostrejšie, a nie je to len rozlíšením displeja. Vstavaná aplikácia Sony vykresľuje znaky (nezávisle od použitého fontu) vždy s určitou mierou antialiasingu. Dá sa to vyriešiť rootom – potom sú k dispozícii aj iné Android aplikácie pre čítanie e-kníh, ako napr. CoolReader. Tento vykresľuje znaky oveľa lepšie (zarovnaním na celé pixle, za cenu menej rovnomerných medzier medzi znakmi) ale stratíme výhodu vstavaných slovníkov…

Listovanie v knižke je príjemnejšie a menej rušivé pri Kobo Glo – narozdiel od Sony sa plné prekreslenie stránky (čierne prebliknutie) vykoná len raz za niekoľko strán – bez viditeľných artefaktov, zatiaľčo u Sony je to, zrejme pre istotu, po každej jednej strane. Rýchlosť listovania je porovnateľná – nebadal som rozdiel. Možnosti nastavenia zobrazenia sú u Glo detailnejšie (veľkosť textu, hrúbka písmen, doostrenie).

Aby som sa vrátil ku slovníkom, výkladový slovník angličtiny Oxford je tiež jednou z výhod Sony. K dispozícii je Oxford Dictionary of English, ako aj New Oxford American Dictionary. Okrem nich sú k dispozícii prekladové slovníky z angličtiny do týchto jazykov: francúzština, nemčina, španielčina, taliančina, holandčina. Kobo Glo obsahuje slovník “angličtiny” od Merriam-Webster – ide o americkú, alebo medzinárodnú angličtinu? Nepodarilo sa mi nájsť ani počet hesiel. Anglický výkladový slovník je stručnejší, na druhej strane k dispozícii sú výkladové slovníky aj pre ďalšie jazyky, a aj pár prekladových slovníkov. Navyše, malo by byť možné doplniť aj vlastné slovníky. Na potvoru som si zabudol fotoaparát, a zoznam som si nenapísal – oficiálna stránka Kobo v tomto tiež nie je veľmi nápomocná.

Tip: ak si chcete aspoň orientačne porovnať výkladový slovník, môžete to vyskúšať na online verzii oboch slovníkov: Oxford Dictionaries, a Merriam-Webster.

S čítačkami pred sebou sme spravili porovnanie slovníkov so slovom guardian. V prípade slovníka v Kobo Glo sa zobrazili len prvé tri definície, ktoré sa zobrazia aj v online slovníku (prvé tri číslované riadky). V prípade Sony PRS-T1 sa zobrazí kompletná definícia ako v online slovníku (Definition, Derivatives ako aj Origin). Aby som to zhrnul, ak sa učíte anglicky, obidva slovníky poslúžia dobre. Pokročilým však slovník Oxford poskytne viac podrobností.

Z ostatných vecí, ktoré sme stihli za polhodinku vyskúšať spomeniem ešte pár drobností:

  • Kobo Glo nemá hardwarové tlačidlá (okrem vypínača a prepínača osvetlenia). Je to drobnosť, skôr vec zvyku.
  • Nemá ani hudobný prehrávač, bohužiaľ toto je trend aj pri iných značkách, a nemá ho ani Sony PRS-T2. Detail, ale v lietadle som ho rád využil, bez nejakého výrazného dopadu na batériu.
  • Pri prezeraní PDF má Sony trochu navrch – umožňuje nastaviť permanentný orez stránky, ktorý si čítačka zapamätá aj pri listovaní v súbore. Takúto možnosť sme na Kobo Glo nenašli. Ale je pravda, že prezeranie PDF na 6″ čítačkách je skôr núdzové riešenie. Pri veľkých PDF súboroch s grafikou sa už Sony začne trápiť.
  • Položky ako ručne písané poznámky alebo prehliadač sú “ukryté” v menu Settings – Extras. V tomto je štartovacia ponuka Sony o niečo intuitívnejšia.

Záver? Ak by som si mal kúpiť čítačku teraz, rozhodovanie by bolo ťažké. Chcel by som vstavané osvetlenie (okrem Kobo Glo ho má aj Kindle Paperwhite alebo Nook Simple Touch with GlowLight, časom určite pribudnú ďalšie). MP3 prehrávač by sa hodil, ale nemá ho už ani nová T2… je možné že by som sa pri súčasnej ponuke nakoniec priklonil ku Kobo Glo. Ale zatiaľ zostávam verný T1.

PS: Toto nie je recenzia v pravom slova zmysle, iba krátke porovnanie. Z čisto subjektívnych príčin môže každému vyhovovať iný model. Niekto MP3 prehrávač nevyužije nikdy, pre iného nebude dôležitý slovník. Keďže som sklamal absenciou fotiek, môžete si pozrieť napríklad toto video porovnávajúce Sony PRS-T2 a Kobo Glo.

Zanechať komentár » 21,950 views » Kategória Recenzie , Rado o 16:50.

na vrch stránky


Zanechať komentár







Credits and stuff

Copyright © bielik.org | Radoslav Bielik | Powered by WP 4.0.38. | Based on Tree by Headsetoptions and MandarinMusing a minimal theme based on HyperBallad
Back to Content